Muir Woods

One of the Bay Area’s most beloved forests, Muir Woods National Monument’s sense of arrival was confusing and the health of the old growth trees was beginning to suffer from abundant foot traffic.

JNRA designed a new arrival sequence—including siting a visitor center with indigenous plantings to frame views into the redwood forest, replacing a parking lot with an informal entry plaza and reconfigured parking—and addressed tree health with a series of wholly accessible elevated boardwalks and restored understory planting. Interpretive displays are integrated into the elevated boardwalks and outdoor classrooms and a generous accessible wood deck/gathering area created at the combined ranger station and concessionaire building. Improved trail connections to the surrounding park lands have been created throughout the narrow valley helping to disperse visitors. The new park accommodations serve around 1 million visitors each year while protecting, enhancing, and expanding the primeval redwood habitat.

Location

Muir Woods National Monument, Mill Valley, CA

Size

610 acres

Completed

1984 - 2014

Client

National Park Service
Golden Gate National Parks Conservancy

Team

Jerry Langkammerer (Architect)

Related Projects

Stinson Beach

Yosemite Valley

Redwood National & State Parks Visitor Center

Chavez Solar Calendar