Stag’s Leap Wine Cellars

Set on a hillside plateau and tucked against native oak woodlands overlooking the verdant back valley vineyards and wooded stream beneath the dramatic Stag’s Leap palisade, the visitor center focuses attention on the agrarian and natural landscapes that support the extraordinary grapes grown at this location. A new entry drive leads from the Silverado Trail past the processing buildings to the hidden valley. Visitors approach the building along a curving path rising gradually above the vineyards and creek taking in views of the landscape formed by fire and water. The stone-faced building serves as a sculpted pavilion derived from the rugged geology with indoor and outdoor spaces flowing effortlessly as an integral part of its setting. The fruits of the landscape coupled with a subtle composition of architecture and site design brings visitors close to the land with its multi-layered complexity.

Location

Yountville, CA

Size

±9.5 acres

Completed

2008

Client

Stag’s Leap Wine Cellars

Team

Javier Barba (Design Architect)
Daniel Macdonald, AIA Architects (Architect of Record)
Summit Engineering, Inc. (Civil Engineer)

Scope

Conceptual Design through Design Development & Entitlements

Related Projects

Schelling

Blackberry Creek

Vineyard Home

Schulz Museum